* Bir kuş olmasına karşın, uçamayan ama çok iyi yüzen penguenler, soğuk iklimlerde, topluluklar halinde yaşarlar.
* Yaşamak için hem karaya hem de denize gereksinim duyan penguenler, yaşamlarının yüzde seksenini suda geçirirler.
* Penguenlerin ortalama yaşam süresi altı buçuk yıldır. Bununla birlikte 21 yıl yaşayan penguen de bilinmektedir.
* Penguenlerin yüzebilmesi için vücutlarında çeşitli değişiklikler olmuştur. Örneğin; daha hızlı yüzebilmeleri için vücutlarının şekli bir uçak gövdesine benzer.
* Kanatları küt olduğu için onları bir balık yüzgeci gibi kullanabilir.
* Penguen, vücudundaki yağ tabakası sayesinde yüzerken dibe batmaktan kurtulur.
* Ayaklarındaki perdeler su içinde çok hızlı hareket etmesini kolaylaştırır. Perdeli ayakları penguenlerin yüzmelerini kolaylaştırmasına karşın karada zor yürümelerine neden olur. Penguenlerin karada yürümeleri, bizim kumsalda paletlerle yürümemiz kadar zordur.
* Penguenlerin vücutları kısa ve çok sık tüylerle kaplıdır. Bu nedenle çok soğuk iklim koşullarında üşümeden yaşayabilirler.
* Yavru penguenlerin tüyleri erişkinlerinki kadar sık olmadığı için, karların üzerinde üşümesinler diye anne babaları onları perdeli olan ayaklarının üzerinde gezdirir.
* Yiyecekleri, mevsimden mevsime, bir yıldan diğerine ve yaşadıkları bölgeye göre farklılık gösterir. Küçük balıkları yemeyi çok severler. Çok sevdikleri küçük balıkları denize dalarak yakalarlar.
* Bir penguen denize daldığında nefesini 23 saniye tutabilir. Karın bölgeleri açık renk olduğu için balıklar aşağıdan bakınca onları göremez ve penguenler balıkları kolayca yakalayabilir.
* Penguenler büyük koloniler halinde yaşarlar. Birlikte yaşamayı o kadar çok severler ki yüzerken bile grup halinde hareket ederler.
* Soğuk iklimlerin bu sevimli hayvanları, buzullar üzerinde buz kayağı yapmaya bayılırlar.